Varmekabler eller vannbåren varme?

En av de vanskeligste avgjørelsene vi har hatt omkring prosjektet er hvilken type oppvarming vi skal satse på. Snakker vi med en rørlegger anbefaler han vannbåren varme på det sterkeste, mens en elektriker mener det kun er bortkastede penger. Å finne nøytral informasjon eller svar på dette feltet er ikke lett da det er mange faktorer som spiller inn.

Hittil har vi kommet fram til at vannbåren varme vil gi best komfort da det vil gi en veldig jevn varme i gulvene, men det skal veldig høye strømpriser til i lang tid framover før det skal lønne seg økonomisk da systemet per i dag er en kostbar investering. I tillegg er det flere snekkere som ikke vil legge heltre gulv der det er vannbåren varme.  Vi tenker også at med de nye forskriftene (TEK2010) vil huset bli så godt isoloert og ha balansert ventilasjon -noe som også vil gi en god del strømbesparelse i seg selv. I tillegg skal vi ha heltre gulv i omtrent alle rom utenom gang og våtrom, noe som vil gi bedre isoleringsevne enn parkett og lurer da på om vi bare skal legge varmekabler i underetasjen og klare oss med vedovnen i stuen på kalde dager.

Vi tenker også at med de nye forskriftene (TEK2010) vil huset bli så godt isoloert og ha balansert ventilasjon -noe som også vil gi en god del strømbesparelse i seg selv. I tillegg skal vi ha heltre gulv i omtrent alle rom utenom gang og våtrom, noe som vil gi bedre isoleringsevne enn parkett og lurer da på om vi bare skal legge varmekabler i underetasjen og klare oss med vedovnen i stuen på kalde dager.  Kjenner at det ikke er så veldig fristende å punge ut med nesten 200 000 ekstra for å få et luft til vann system eller 250 000 for bergvarme, men mulig vi vil angre på dette neste vinter.

Under har jeg satt inn ett av pristilbudene vi fikk på vannbåren varme fra en rørlegger. Det er jo en del penger men samtidig må en tenke på at strømforbruket går ganske mye ned da denne varmepumpen også kan stå for oppvarming av tappevannet. Ifølge Enova vil vi kunne spare inn anlegget i løpet av 10-12 år, men da er det kanskje også utslitt og må skiftes ut ettersom pumpene bare har en levetid på 12-15 år. Rørene på sin side vil vare lenge.

I dag kom jeg forresten over en blogger som har skrevet om byggeprosessen av deres passivhus i Aftenposten. De var veldig opptatt av bruk av massivtre og vannboren varme. Hun var fullstendig overbevist om at væske-vann varmepumpe og vannboren varme i gulv var det riktige valget, og har fått oss inn i tvilen omkring hva som vil være det rette valget for oss. For å lese mer om dette se blogen hennes http://ragnhildmarie.com

 

 

Pristilbud vannbåren varme

Merket med , , , , , , ,

8 tanker om “Varmekabler eller vannbåren varme?

  1. Ingrid sier:

    Hei!

    Fantastisk flott hus og blogg – jeg er inspirert! Familien min og jeg driver å renoverer et hus og vurderer oppvarmingsalternativer.
    Det var litt uklart om dere faktisk valgte heltrehulv med vannbåren varme under eller droppet det. Syns jeg leser overalt at varme og heltre er dårlig kombinasjon, så hvis dere valgte det, går det i så fall bra?
    I tilfelle dere droppet den vannbårne varmen, har dere likevel varmekabler under tregulvene i underetasjen? Og er det gulvkaldt oppe?
    Hvor mye øvrig oppvarming trenger dere i overetasjen ettersom huset har tek10-standard?
    Ellers lurer jeg på hvordan det fungerte å bestille gulv direkte fra Latvia. Var det betydelig rimeligere enn å kjøpe i Norge?

    Vennlig hilsen Ingrid

    • lihi77 sier:

      Hei igjen Ingrid og takk så mye for hyggelig epost!

      Ang gulvvarme så kom vi til slutt fram til at vi droppet vannbåren varme og la isteden varmekabler i undertasjen/første etasje. Valgte så heltregulv, ask, som vi har oljebehandlet. Grunnen for dette valget var at vi er så glade i følelsen og utseendet av heltregulv framfor parkett og som du selv påpeker så er det ikke anbefalt å legge vannbåren varme under heltre. Gulvene vi har lagt har imidlertid freste spor på undersiden som skal gjøre det mulig å ha vannbåren varme men vi tenkte at iom vi bygger i tek10 så vil huset være så bra isolert at den kostnaden med å legge vannbåren varme vil nok aldri tjene inn igjen. I tillegg har vi oljet gulvene i stedenfor å bruke lakk. Det gir gulvet en varmere overflate og er utrolig godt å gå på!

      Vi har kjøpt direkte fra fabrikken Amberwood i Latvia. De er veldig profesjonelle, snakker bra engelsk og ordner med toll og frakt. Prisen pr kvm er 32 euro pluss norsk moms og frakt så det lønner seg helt klart om man skal bestille en grei mengde!

      Håper dette var til hjelp og lykke til!

  2. Vegard sier:

    Hvordan er gulvene å gå på.. Dere har bodt der en stund og kanskje gjort opp en mening ang. varmekabler vs vannbåren?
    Skal til å bygge selv, så er jeg på denne berømte kniveggen mellom kabler og rør..

    • lihi77 sier:

      Vi er fornøyd m varmekablene, men ser at vi kunne ha spart oss noen kvm på feks vårt soverom og i boden under trappen. Stuen i 2.etg varmer vi opp m to små panelovner i hver ende av rommet, pluss peisinnsats i midten av rommet. I tillegg har vi 3 lags glass på alle vinduene i denne etasjen m så store vindusflater. Det har samtidig ikke vært de kaldeste vintrene siden vi flyttet inn for drøye et år siden, så mulig det vil bli litt kaldt i andre etg hvis det blir perioder m -20. Også heltre gulv i steden for parkett hjelper på 😀

  3. Ida sier:

    Hei, er dere fortsatt fornøyde med oljet heltre og oppvarmingen? Vi må velge oppvarming nå til vårt prosjekt, jeg vil helst ha oljet heltre gulv men ingen råder oss til det. Parkett og elektrisk eller vannbåren varme er det som tydeligvis gjelder.

    • lihi77 sier:

      Hei igjen og beklager for sent svar! Vi er fortsatt fornøyd med valget vårt, men samtidig har vi heller ikke opplevd de kaldeste vintrene siden vi flyttet inn vinteren 2013/14. Det går fint med varmekabler under heltregulvet vårt, men vi har ikke varmekabler i 2. etg (stue/kjøkken). Vi merker at nede i stuen mellom soverommene til barna hvor vi har varmekabler, kan gulvet trekke seg noe mer sammen og krumme seg ørlite i sidene hvis vi har mye varme på, men dette bøyer seg tilbake når vi om våren skrur ned på varmen. Heltre er levende til forskjell til parkett, så det vil uansett bli litt mer rustikt enn parketten. Jeg personlig synes ikke det gjør noe i et nytt hus som uansett er så striglet og stramt. Lykke til med byggingen!

  4. Kjetil sier:

    Hei,

    Henger meg på her. Vi er i samme prosess. Føler meg rimelig sikker på at med dagens strenge isolasjonskrav samt ventilasjonsanlegg med varmegjenvinning så vil man komme langt med varmekabler/varmefolie.

    Er dere fortsatt fornøyd med løsningen dere gikk for?

    • lihi77 sier:

      Hei igjen Kjetil og takk for kommentar! Vi er fortsatt fornøyd med valget vårt, men samtidig har vi heller ikke opplevd de kaldeste vintrene siden vi flyttet inn vinteren 2013/14. Vi valgte dessuten oljet heltregulv i stue/kjøkken/soverom, noe som oppleves varmere og lunere enn den tradisjonelle parketten. Lykke til med byggingen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: