Rigabesøk

For å avslutte en intens og begivelsesrik uke med salg av nårværende bolig, hoppet jeg fredag kveld på et fly til Riga for å treffe en av eierne av ElementHus, Raitis Macans, for å se på produksjonen av huselementene.

Raitis, som er en tidligere landslagsspiler i ishockey, har vært medeier i ElementHus siden 2005 og spesialisert seg på modulbasert husbygging. I Norge har han et tett samarbeid med XO-bygg, men har også flere prosjekter i Latvia, Sverige og Finland.

Raitis Macans mellom de ferdigpakkete elemtene våre.

Raitis Macans mellom de ferdigpakkete elemtene våre.

Et av takelementene på fabrikken. På enden står Raitis (til venstre) og en av de fast ansatte arkitektene på fabrikken.

Et av takelementene på fabrikken. På enden står Raitis (til venstre) og en sjefsarkitekt Gatis Sperlings.

Etter en kjapp frokost på hotellet lørdag morgen, ble jeg hentet av Raitis som startet med å vise meg fabrikken som ligger like utenfor hovedstaden. Det var ingen aktivitet på fabrikken siden det var helg, men det var veldig spennende og ikke minst betryggende å se alle delene som fysisk lå ferdig pakket med isolasjon og plast, allerede to uker før de etter planen skal fraktes på lastebil til Norge. Nå venter de på at vinduene skal leveres, før de også monteres inn i modulene.

Delene, både tak, vegger og gulv, var på det lengste ti meter og merket med  unike numre så vel som prosjektnavnet «Lillejord». Ved siden av hver del lå det et hefte på 25 sider tettpakket med detaljert teknisk informasjon om hvordan de skal monteres. Alt så ut til å være veldig godt organisert og profesjonelt laget.

Prosessen fra de starter til et hus leveres ferdig, kan være så kort som tre måneder. Alt bygges i tørre omgivelser innendørs i fabrikkhallen. Etter omvisningen på fabrikken rakk vi å ta en gjennomgang av de siste husdetaljene som dørtyper og lister.

_HIL9765

Resten av dagen før jeg skulle rekke flyet tilbake til Oslo, ble brukt til å besøke gulvleverandøren for å velge ut hvilke type tregulv og behandlingsmåte, samt ulike flis-, VVS og peisbutikker. Hvis vi klarer å komme fram til en beslutning på fliser og sanitærprodukter denne uken, kan vi også få dette med på lasten til en noe billigere penge enn i Norge.

Reklamer

3 tanker om “Rigabesøk

 1. Så spennende prosjekt! Vi driver også å skal bygge hus, er i hustegning-fasen og skal snart sette i gang med søknad til kommunen. Jeg liker huset dere har tegnet kjempegodt, der vi skal bygge er det ikke lov med flatt tak, hadde det ikke vært for det hadde det blitt sånn hos oss også! Gleder meg til å følge prosessen videre, så vet jeg hva som er i vente 🙂
  Lina

  • lihi77 sier:

   Heisann. Ja dette er en spennende prosess, og nå begynner den virkelige mora! I dag ankom elementene på tomta så nå reiser huset seg i løpet av få dager (legger ut et innlegg om dette i kveld). Hva slags byggemetode tenker dere på? Hvis dere leter etter et firma som kan sette opp boligen deres, kan jeg gjerne sette dere i kontat med de vi bruker, som er veldig gode! Skal følge med på bloggen din også, lykke til med prosjektet deres!

   • Jeg har lest de siste innleggene dine og dette ser jo kjempespennende ut! Vi skal også bygge elementhus, laget på fabrikk i Tyskland. Vi har allerede entreprenør, men tusen takk for tilbudet! Beklager forresten latterlig lang svar-tid, men macen min er på reparasjon og da prioriteres det hardt når man først har litt data-tid. Hyggelig at du vil følge vårt prosjekt også 🙂
    Lina

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
Reklamer
%d bloggere like this: