Når enden på visen er….

Det har gått noen uker siden sist blogginnlegg, beklager. Men vårt byggeprosjekt har utviklet seg til et mareritt og alle krefter har de siste månedene gått til å holde motet oppe og kjempe mot en utbygger og entreprenør som har misligholdt kontrakten og tilliten vår på alle punkter.

Fordi mye har plutselig gått galt, veldig galt på mange områder. Faktisk så står det så dårlig til med huset -som skulle vært ferdig i august, at vi ikke får brukstillatelse. Heller ikke midlertidig brukstillatelse kan vi søke om på grunn av så store feil og mangler. Først og fremst er det fare for liv og helse ettersom det fremdeles ikke er satt inn trapp, rekkverk, dører og gelender. Heller ikke terrassen er sikret. Men det mest alvorlige er at våtrommene ikke er gjort forskriftsmessig og det tyder på at arbeiderne fra Elementhus ikke har lagt membran  andre steder enn i dusjen. De har heller ikke noe dokumentasjon fra arbeidene underveis å vise til så resultatet er at vi må nå hakke opp alle fliser på gulv og vegger for å legge membran og fliser på nytt! Ja, det er temmelig utrolig at det er mulig men sånn kan det visst gå når man bruker arbeidere som ikke kjenner våtromsnormen skikkelig og det ikke er noen byggeleder på byggeplassen som påser at arbeidene går forskriftsmessig for seg.

Det er frustrerende og trist på samme tid fordi vi har jobbet så hardt for dette, gitt så mye og ventet så lenge. I tillegg har vi betalt for at et firma skal være ansvarlig utbygger og at de skal sørge for byggeledelse av prosjektet. Ingenting av dette har de levert og da vi i hele sommer måtte styre en gjeng med latviske arbeidere som ikke snakket et ord engelsk, er det ikke rart at beskjeder ble mistolket og ikke nådd fram. Det er jo ikke mulig å samarbeide under slike forutsetninger, noe som gikk sterkt ut over de fagene vi skulle styre selv som rørlegger og elektriker. I en byggeprosess henger alle arbeidene sammen og avhengiger av hverandre. Det går ikke an å isolere noen deler fra hverandre da alt må koordineres parallellt.

Fremdeles står Bengt Haugland, styreleder og eneste person igjen i XO-bygg, fast på at de skal utarbeide skadene og fullføre prosjektet i samarbeid med Elementhus men ingenting har skjedd de to siste månedene. Kun en endeløs korrenspondanse av brev og eposter mellom vår advokat og Haugland, som lover og lover uten at noe skjer. Nå er derfor tålmodigheten vår over. Vi kan ikke gå og håpe og vente på at disse menneskene skal gjøre opp for seg lengre. Snart er vårt eneste alternativet derfor å få inn nye håndtverkere for å utbedre skadene og ferdigstille huset selv. Det vil bli dyrt siden vi har betalt 90 % av totalsummen, men å gå slik å vente er ekstremt belastende og ikke holbart lengre.

Midt oppi alt dette har vi også måttet flytte ut av vår bolig som vi solgte da vi fremdeles var i god tro om at huset skulle ferdigstilles noenlunde i takt med kontraktsdatoen. I en uke måtte vi derfor overnatte med tre barn på slep rundt om kring hos venner og naboer før vi heldigvis klarte å finne et hus vi fikk leie midlertidig. Men selv om vi har fått tak over hode står vi sjokkerte, fortvilet og utmattet igjen. Skuffet over at et firma har klart å knuse drømmen om å bygge vårt eget hus. Likevel skal vi ikke gi opp håpet om å en dag få flytte inn i vår nye bolig, om enn den perfekte husbyggerdrømmen er borte.

Merket med , , ,

19 tanker om “Når enden på visen er….

 1. M sier:

  Har ventet på neste innlegg med spenning, men dette var rett og slett trist lesing. Stakkars dere! Håper virkelig det ordner seg for dere. Det har dere fortjent….

  • lihi77 sier:

   Tusen takk, det har sannelig vært en tøff tid men vi har ikke gitt opp og håper jo på en løsning. Vi må jo bare fikse det på en eller annen måte, ikke sant?!

   Vi har i det minste lært mye, om fagspesifikke byggetekniske områder så vel som jus og prosjektledelse! Så hvem vet, kanskje går vi styrket ut av dette til slutt. Vi må bare klare å stå gjennom stormen uten å knekke sammen…

 2. m sier:

  Det ordner seg alltid på en eller annen måte, det er bare slitsomt når det står på og ikke minst fordyrende. Byggetiden er forferdelig tøff i seg selv, særlig når slike ting oppstår. Det har sannelig ikke gått helt smertefritt hos oss heller. Men det blir nok bra til slutt både hos deg og meg skal du se:)

 3. Kari sier:

  Huff, det var trist å høre! Kjenner meg virkelig igjen i beskrivelsen din, vi sitter i akkurat samme situasjon! Utrolig kjedelig og særdeles irriterende,- vi skulle vært ferdig i mai men sitter fortsatt uten hus og venter og venter på løfter som gis men aldri innfris… Verdens største tålmodighetsprøve!
  Masse lykke til videre,-håper du fortsetter å blogge!

  Hilsen Kari (hun med samme kjøkken som dere har valgt)

  • lihi77 sier:

   Huff Kari. Ja, det er frustrerende å gå slik og vente! Men har dere også måttet flytte ut eller bor dere fremdeles i der dere bodde før dee begynte? Og har dere begynt på byggelånet? Det er virkelig da det merkes, både økonomisk og bomessig. Bare ikke la dere lure til å betale NOE på forskudd!!! -Lykke til ihvertfall!

   • Kari sier:

    For oss er situasjonen litt annerledes da vi kjøpte en tomannsbolig som vi totalrenoverer og gjør om til enebolig. Vi bor i 2 etg mens fasade og 1 etg pusses opp. Så vi slipper heldigvis unna byggelån men bor på en byggeplass med tre små barn… Og vi har desverre betalt ca 70% av kontraktsummen allerede. Hele prosjektet skulle vært ferdig i mai men vi har fortsatt ikke fått ferdig fasaden, det merkes nå på kalde høstkvelder at vi ikke har isolering og heller ikke ytterdør.. kjente meg så utrolig godt igjen i din beskrivelse med elendig prosjektledelse, utenlandsk arbeidskraft og løfter som blir gitt igjen og igjen og igjen!! Lykke til videre! Kari

   • lihi77 sier:

    Så slitsomt da Kari! Det er så fortvilende når hus og hjem står på spill, og med små barn rundt bena blir man ekstra sårbare. Vår eldste var så forvirret de ukene vi måtte bo rundt omkring hos venner og naboer og spurte hver dag da han gikk til skolen: men mamma, hvor skal jeg gå hjem i dag, hvor skal vi sove?

    Vi har fortvilende nok betalt 90 % av kontraktsummen og har derfor svært lite å gå på….

    Håper dere får arbeidene i gang igjen så dere kan få ferdig huset, lykke til!!

 4. Freddy sier:

  Dette var jo helt vilt å lese Hilde. Det er som du sier bare en ting å gjøre, få ferdig huset og kjør de ansvarlige til de tar ansvar. Fytte bikkja, kjenner jeg blir forbanna på deres vegner. Lykke til og håper byggedrømmen går i oppfyllelse.

  • lihi77 sier:

   Ja Freddy, det har virkelig ikke vært noen dans på roser i det siste. Utbygger har en utbedringsrett som de siser de vil bruke så da klamrer de seg til de siste minuttene av vår tålmodighet. Jeg har heldigvis fått tak i en snekker og murer på Nesodden som står parat til å ta over så da er det bare å få avgjort om det er noe hold i utbyggers lovnader eller om de vil se prosjektet fra seg. Da har vi de siste 10 % vi har holdt tilbake av kontraktssummen og bankgarantien å fullføre prosjektet for. I tillegg kan vi la utbygger holdes ansvarlig for eventuelle resterende beløp og andre kostnader som for advokat, taksmann, dagbøter osv….

 5. Åsne sier:

  Hei. Dette var veldig triste nyheter. Hadde lenge gledet meg til nytt blogginnlegg og nå ble jeg bare helt matt. Men bra dere står på og ikke gir opp drømmen for det kjempefine huset dere en dag vil få! Lykke til i tiden fremover!

 6. M sier:

  Sitter også med et hus som skulle være ferdig i september. Hverken fasade, tak eller innvendig er ferdig. Kjenner jeg er utrolig lei av å høre løgner hele tiden. Regner det er den prisen en må betale for utenlands arbeidskraft til en rimeligere penge? Spørsmålet er om det er verdt det. Hvem bygger dere med Kari?

  • Kari sier:

   Firmaet er norsk og heter Byggconsult men ingen av arbeiderne er norske..

  • lihi77 sier:

   Vi har jo kontrakten med et norsk firma og ble lovet byggeledelse derfra men dette har dessverre ikke vært tilfellet. Kontraktsummen var ikke mye billigere enn de norske firmaene som kun brukte lokal/norsk arbeidskraft så jeg lurer på hvor pengene blir av fordi de gutta som jobbet innvendig hos oss tjener nok langt mindre enn en norsk håndverker. Men jeg tror mye går bort i mindre bra rutiner og effektiv jobbing som jeg tror norske håndterer er gode på. Så etter min erfaring ville jeg aldri brukt øst-europeiske arbeidere til å levere et så omfattende prosjekt. Tror derimot at det kan fungere her fint om de ledes av en norsk Byggeleder som kjenner norske forskrifter og regler. Fordi de er virkelig veldig arbeidsomme og pliktoppfyllende men det kan fort skorte på kunnskap rundt norske regler og lover.

   Hvis jeg en gang skal bygge igjen blir det derfor helt helt klart med en lokal byggmester/tømrer ledet av en arkitekt. Jeg ville også brukt lokale håndtverkere på resten, kanskje foruten malearbeidet fordi de er opptatt av å bevare et godt rykte og kan ikke bare stikke av i og med at det blir så nært. En lokal håndtverker er også ofte veldg fleksibel, ihvetfall er det vår erfaring. Tenker at de tusenlappene er vel anvendte penger for å slippe unna en slik suppe som vi er kommet opp i nå.

  • lihi77 sier:

   Lykke til videre for dere ihvetfall Marthe!

 7. Hanne sier:

  Dette var skikkelig trasig å lesa, og har som fleire venta på neste innlegg og hadde ikkje venta at det kunne snu så fort frå glade fargar til full skjæring.. 😦
  Me held på å byggje hus no, og eg kjenner det vrir seg litt i magen med tanke på alt som KAN skje! Eg håpar verkeleg det ordnar seg for dykk og at de snart finn ei løysing og får flytta inn i det flotte husværet som de har brukt så uendeleg mykje tid og krefter på! Stå på vidare 🙂

  • lihi77 sier:

   Tusen takk for trøstende ord Hanne. Det er virkelig ikke lett å stå midt oppi alt dette men jeg lover å lage nye innlegg om kjøkken og annet interiør når vi kommer oss opp av denne hengemyren her! Mvh Hilde

 8. Glenn Kolberg sier:

  håper det snart er positive aktiviteter på byggeplass og dere har krefter til å legge ut flere bilder! 🙂

 9. Hildur sier:

  Jeg håper dere har en fin jul selv om byggeprosessen er et mareritt. Jeg ønsker dere alt godt og håper virkelig dere får dekket de ekstra utgiftene som utbygger og byggearbeidere har sørget for at dere får.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: