Trapp på plass

Trapp1498

Det føles fantastisk å endelig kunne vandre gjennom huset uten å få fliser i fingre og tær av byggetrappen. Trappen med skap og oppbevaringsplass under har vi tegnet selv.

I snart tre måneder nå har vi ventet på å få trappen mellom første og andre etasje på plass i huset. Denne gangen fikk vi bestilt trappen direkte fra en anerkjent latvisk møbel- og trappemaker, Normunds Majenieks, uten å gå via mellomenn.

Nervøsiteten og spenningen har vært stor etter vår mindre vellykket erfaring med Latvisk arbeidskraft fra i sommer, særlig med tanke på om det ville oppstå noen språklige misforståelser eller om han ville vise seg å være like lite til å stole på som eierene av Elementhus. Heldigvis skulle våre bekymringer vise seg å være totalt grunnløse.

Hardtarbeidende

Trapp1438

Fra tidlig og morgenen til sent på kveld jobbet Normunds (til venstre) og hans assistent i fire dager med å få alle detaljer og finjusteringer ferdig. En stor utfordring var å få det 14o kg tunge glasset på plass.

Mandag denne uken kom Normunds og hans assistent kjørende over grensen med hele leveransen. De satte straks i gang med arbeidet da de kom til oss og først torsdag kveld var de ferdige med å sette opp trappen og de andre entrémøblene. Da hadde de hadde arbeidet fra tidlig om morgen til sent på kveld i fire dager bare med å sette sammen og funjustere trappeelementene som han på forhånd hadde laget i Latvia.

Husets hovedpulsåre

Enkelte detaljer var utfordrene å få til ettersom utgangspunktet var ganske så skjevt og unøyaktig.

Enkelte detaljer var utfordrene å få til ettersom utgangspunktet var ganske så skjevt og unøyaktig.

Å ha håndtverkere arbeidende i huset over lang tid er ikke nødvendigvis det kjekkeste som finnes, men å ha disse to karene  på besøk var virkelig en fryd! Ikke bare fordi han og hans håndtlanger strakk seg langt for å få til det perfekte resultatet, men også fordi de var ekstremt ryddige og hensynsfulle.

Utrolig nok har vi fem fastboende klart å leve livene våre mer eller mindre upåvirket av det som har foregått mellom bena våre mens de bokstavelig talt har arbeidet midt i husets hovedpulsåre. Opp og ned mellom etasjene har vi tråkket mellom verktøy og materialer mens disse to arbeiderene sakte men sikkert har forvandlet inngangspartiet og trapperommet til kanskje den fineste og mest forseggjorte delen av huset!

Ingen masseproduksjon

Trapp1486

Ved å sette på dører og dermed lage et lagringsrom under trappen får man utnyttet plassen maksimalt.

For Normunds Majenieks er ikke opptatt av å produsere flest mulig trapper på kortest mulig tid. Hans visjon med arbeidet sitt er at det skal være vel så mye en lidenskap og hobby. Han er ikke ute etter å skaffe massevis av kunder og drive storproduksjon. Hver trapp er et møbel og et kunstverk for han, og Normund gir seg ikke før hver minste detalj er på plass. Å treffe på håndtverkere som driver etter en slik visjon, er veldig inspirerende, og før Norumnds takket for seg, graverte han inn sitt lille emblem på siste trinn i trappen: «NM».

Trapp1459

Trappetrinnene er 4 cm massive askebord. Det gir en robust og fullstendig knirkefri trapp.

Trapp1479

Trinnene i hvitoljet ask er sømløst limt sammen og fremstår som ett helt element.

Trapp1511

I steden for rekkverk har vi brukt herdet glass slik at mest mulig lyst fra vinduene i andre etasje slipper ned i gangen og inngangspartiet.

Trapp1534

Normunds liker ikke masseproduksjon og lager helst kun 12-13 trapper i året. Hver og en av dem får hans spesielle signatur inngravert på nederste trappetrinn.

Reklamer
Merket med , ,

34 tanker om “Trapp på plass

 1. M sier:

  Fantastisk flott trapp! Hva heter bedriften hans?

 2. Monica Dahl sier:

  Dette ser virkelig lekkert ut. Fantastisk håndtverk! Gratulerer med et så vellykket resultat.

  • lihi77 sier:

   Tusen takk Monica, veldig gøy å endelig få den på plass og fantastisk å se hvor vakkert og gjennomført Normunds har fått det til!

 3. anna sier:

  For en fantastisk trapp!!!! Kan jeg spørre hvordan han ligger an prismessig? Kjekt å lese bloggen deres!

  • lihi77 sier:

   Takk for det Anna!

   Vi betalte ca 75000 for alt (inkl moms, transport etc), det er altså ikke noe røverkjøp men jeg tror du skal lete lenge etter noe rimeligere for samme kvalitet! Men vi har fått han til å lage en god del mer enn selve trappen for denne prisen, som skapene under, gulv på repo og noen flere trinn opp mot stuen.

   I tillegg er er den 130 cm bred, noe som er ganske mye bredere enn en standard trapp.

 4. lihi77 sier:

  Marte, jeg legger den inn her i tilfelle det er flere som spør etter det samme. Han er i Norge og arbeider på en annen trapp i Kolbotn utenfor Oslo fram til mandag så det er mulig han ikke får svart på epost med det samme om du kontakter han nå.

  epost: majenieksn@inbox.lv
  mobil: +371 29106203

 5. Monica Hjemsæter sier:

  Fantastisk flott trapp! Akkurat den jeg var på jakt etter! Tusen takk for at du deler 🙂
  PS! Grattis med nydelig hus også! Vi skal selv i gang med funkishus i Asker. Kjenner på en «Skrekkblandet fryd» for tiden….og vi ha faktisk bygget én gang før, så vet litt hva som er i vente…

  • lihi77 sier:

   Tusen takk Monica, så kjekt å høre! Kan tenke meg dere vet hva dere går til ved å starte et byggeprosjekt en gang til. Jeg synes selv det har vært ekstremt slitsomt og intens, men samtidig utrolig spennende og lærerikt så ja, den skrekkblandede følelsen er jeg godt kjent med. Alle de negative opplevelsene vi har gjennomgått med prosjektet vårt sitter såpass tett i ryggraden enda at å starte et nytt prosjekt vil nok ikke være aktuelt med det første selv om tanken enkelte ganger har streifet meg. At om vi skulle gjorte det igjen ville vi kunne gjort det så mye bedre. Men slik vil det nok alltid være. Lykke til med prosjketet deres!! Så håper jeg at bloggen kan være til hjelp og inpirasjon om du skulle trenge det =)

 6. Marit sier:

  Hei!
  Fantastisk inspirerende blogg, spesielt for oss som er i begynnelsen av byggeprosessen. Og så gøy å se mange av løsningene våre live 🙂 Trappen er lik, vi skal ha sort/grått kjøkken, og mange av fargevalgene er like. Jeg finner ikke bilder av trappen fra overetasjen, finnes det på bloggen?
  Vi skal bygge huset selv, eller rettere sagt – min manns byggefirma. Så vi slipper usikkerheten rundt pålitelige arbeidere o.l. Jeg hadde i grunn planer om å lage en byggeblogg, men det er så mye å sette seg inn i…, så vi får se 🙂

  Håper dere trives i deres nye hjem 🙂

  • lihi77 sier:

   Hei igjen Marit og tusen takk for hyggelig kommentar! Tenker dere er inne i en spennende tid nå når alt skal planlegges og skapes. Skal mannen din bygge trappen selv eller skal dere ha en møbelsnekker til å lage den som vi gjorde? Mulig det ikke er bilde av trappen ovenifra enda, legger nok det ut når vi har fått gulvet på repoet på plass! Lykke til videre så lenge =)

   • Marit sier:

    Takk!
    Han har bygget endel slike trapper, men en litt rimeligere variant. Bygger først «skjelettet» i spon e.l, så kler han trappen med parkett… Ser helt lik ut… Veldig fin var den iallefall. Gleder meg til å se flere bilder, det er faktisk ikke så mange blogger med SÅ lik stil som oss, så da er det veldig inspirerende å vandre litt i din verden 🙂

 7. lihi77 sier:

  Så kjekt du blir inspirert av stilen vår av å lese bloggen Marit! Å bygge trappen som et skjelett som du beskriver er en praktisk og mye rimeligere løsning enn å bruke massive heltrebord, men faren er at det vil knirke litt når man går. Parkett er sikkert greit å bruke men i og med at det er ganske mye slitasje i trappen så vil heltre være noe helt annet både i form av slitestyrke, utseende og opplevelse. Mulig dere kan få det litt likt med å bruke enstavsparkett i stedenfor den tradisjonelle tresavsparketten. Et annet tips er å olje den i steden for å lakke den, noe som er det vanligste å gjøre på både gulv og trapper. Da vil dere bevare mer av teksturen og den vil bli mindre glatt å gå i. Det krever litt vedlikehold men det blir mye mykere og bedre å gå på i noe jeg synes er viktig når trappen er midt i huset og skal brukes flittig. Lykke til! =)

  • Marit sier:

   Takk for tips 🙂 Så reportasjen på tv2 hjelper deg. Utrolig fortvilet situasjon, og jeg kjenner klumpen i magen på deres vegne. Huset er jo kjempe fint!! Krysser fingre for at det ikke dukker opp flere overraskelser.
   Lykke-lykke til!!

   Hörer du er bergenser – her vi holder til 🙂

   • lihi77 sier:

    Så observant av deg å få med det innslaget før jeg fikk «reklamert» for det her på bloggen! Tusen takk, det går som du sikkert har fått med deg, heldigvis mye bedre nå!

 8. Kari sier:

  Trappen var virkelig rålekker!! Kari

 9. Selvbygger sier:

  Veldig fin trapp! Men uten rekkverk?

  • lihi77 sier:

   «Rekkverket» som du sikter til er i herdet glass på siden så ingen fare for å falle ut. Men det du kanskje etterspør er håndløper? Den har vi droppet -av estetiske grunner. Kanskje ikke helt etter boken, men faktisk er trappen så god å gå i at vi føler ikke vi trenger den. Barna støtter seg litt til veggen eller i glasset (ja, blir en del fingermerker….) men vi har håndløperen som ble laget til trappen i skapet under sånn i tilfelle vi ombestemmer oss 🙂

   • Selvbygger sier:

    Ønsker ikke å være negativ. Som sagt, trappen er flott å se på, men det er dessverre en grunn til at det finnes regelverk:
    http://www.dsb.no/no/Rettskilder/Regelverk/Oppslagsverket/3906/3907/7146/7150/

    Et godt prinsipp er «Form følger funksjon»

   • lihi77 sier:

    Ja, er fullt klar over reglene men der vi bodde før fjernet vi denne også og det fungerte helt fint. Vel og merke hadde vi et rekkverk med håndløper på motsatt side der men da var også trappen mye brattere og vondere å gå i. Så ja, vi tenkte vi ville forsøke uten. Den øverste delen har vinduskarmen vi av og til støtter oss på, ellers så har vi ikke følt noe savn. Mulig vi skifter mening når vi er 70, men da er det kanskje ikke så sannsynlig at vi bor i et hus med trapp mellom kjøkken/stue og resten av huset. Da er vel kanskje alt på ett plan å foretrekke 🙂

 10. Andrea sier:

  Hva slags type spotlights har du i taket? 🙂 Kult prosjekt forresten 🙂

 11. Rebekka sier:

  Hei
  Nydelig trapp dere har!
  Prisen dere fikk på 75.000,- var det med glasset og trappetrinnene også?
  Hvilket treverk brukte dere i trapp?

 12. Jon sier:

  Hei! Fantastisk hus og fantastisk trapp!
  Et spørsmål, hva er bak dørene under trappen, er det bare åpent rom eller noe oppbevaringssystem?
  Bilde?

  • lihi77 sier:

   Hei igjen Jon og takk for kommentar. Vi har ikke kommet så langt som å innrede rommet under trappen med hyller enda, har faktisk bare et åpent rom hvor vi stuer ting og tang under. Det rommer masse; madrasser, kasser med arveklær og kofferter =)

 13. Marita sier:

  Hei. For en nydelig trapp, og jeg likte skapdørene under veldig godt. Skal i gang med et lignende prosjekt nå. Kan jeg spørre hva slags materiale dørene er laget av?

 14. Karianne sier:

  Hei utrolig fin trapp. Har du kontakt info til leverandør?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Reklamer
Reklamer
%d bloggere like this: