Mens vi har bygget terrasse og trapp på den ene siden av huset tidligere i vår, har området foran inngangspartiet blitt liggende i skyggen. Med flere ulike nivåer og høydeforskjeller, har det vært svært utfordrende å finne gode løsninger og vi har både gruet og gledet oss til å ta fatt på denne oppgaven. Synes et stramt og moderne funkishus skal ha et inngangsparti som kler husstilen, men hvordan integrere det i naturtomt og norske forhold? Og vil det som ser kult ut på et hus i LA egentlig se like stilig ut her?
Med Pinterest som inspirasjonskilde var det bare å starte jakten på gode løsninger og ideer for å finne fram til det vi ville ha. Her var noen av bildene jeg lot meg inspirere mye av og som hjalp meg når vi skulle lage en skisse over uteområdet.

Pinterest er en fantastisk god inspirasjonskilde og er enkel å søke etter bilder under ulike temaer. Her er noen eksemler på hva jeg fant da jeg søkte på «garden» og «modern».

Kan vi få vårt inngangsparti til å bli noe i nærheten av dette? Digger de sorte betongveggene mot den lyse grusen og hvordan de tør å leke med de geometriske formene i betongelementene på bakken.
Det vi visste var at en del støttemurer måtte på plass for å holde tilbake massene, men skulle disse bygges i stein eller støpes i betong? Hvor høye, hvor lange og nøyaktig hvor skulle de plasseres? Dessuten trengte vi en forbedret adkomst til huset. For å løse litt opp i det firkantede huset hadde jeg en ide om å leke litt med de geometriske formene og lage en «flytende» trapp der trinnene var løsrevet fra hverandre. Hvordan få det til i praksis? Og vil det bli fint kombinert med den trappen som ble laget i forbindelse med støpet av sålen, lenge før vi hadde laget en skikkelig plan for uteområdet?

Etter mye fram og tilbake klarte vi å utarbeide denne skissen. Den har imidlertid blitt revidert flere ganger under veis.
Det første vi måtte begynne med var å finne et seriøst firma som hadde god peiling på utendørs betongarbeider. Midt i mai var ikke det verdens enkleste oppgave da de fleste vi kontaktet var opptatt flere måneder framover, men til slutt kom vi i kontakt med et firma via «Mitt Anbud». De hadde gode referanser og hadde de de siste årene spesialisert seg på støpearbeider.
Grøftegraving
Mens mureren gikk i gang med å planlegge byggingen og kjøpe materialer, måtte vi få graveren vår tilbake for å flytte bort masser det det skulle bygges murer og pigge bort noe fjell. På et par timer var halve tomten omgjort til en slagmark, som alt var bombet sønder og sammen. Hat mange ganger lurt litt på om vi vet hva vi driver på med, kan dette bli bra?

Hauger av stein og bratte grøfter fikk det hele til å se mere ut som skyttergraver enn en framtidig hage.
Forskaling
For å ikke bruke så innmari mye forskalingsmaterialer valgte vi å støpe i flere omganger. Vanskelig å si om det har vært økonomisk smart, men det har hjulpet oss til å se om vi trengte å ta noen revurderinger på noen av planene mellom hvert støp. Fordi å lage disse betongelementene i ulik høyde, bredde og lengde har vært litt av et puslespill og det har vært utrolig mange ting å ta hensyn til. Ideen er at vi skal legge grus i sprekkene mellom alle betongdelene, men hvordan vil vi kunne forhindre at det raser ut der det er høydeforskjeller? Hvordan vil det være å gå i en trapp med så stor variasjon på trinnbredden? Hvor høyt, hvor bredt, hvor langt? Dette er bare noen av de tilbakevende utfordringene som har gjort meg litt småstresset -foruten pengene som virkelig renner ut når det handler om betong. Støpearbeider er ikke billig!

Etter forskalingene ble fylt opp med betong, strøk mureren over toppen flere ganger for å få en helt glatt overflate. Først med en rett planke, deretter med en utjevningsmaskin som glatter ut overfalten og gjør den helt glatt.

For å bryte litt med den veldig firkantede og symetriske fasaden tenkte vi at det ville være spennende å lage trinnene asymetriske. Mellom trinnene skal vi fylle med lys grus/singel.

Med forskalinger borte og massene igjen jevnet litt utover, begynner endelig inngangspartiet å ta form! I forkant er det nå planert ut med leirejord hvor vi skal så plen.
Planen er å veksle mellom betong, singel og plen foran huset. I området bak støttemuren mellom huset og garasjen skal en rad med vintergrønne busker friske opp. Her har vi også lagt ut strøm for å kunne sette opp en utelampe. Vi strides enda om hva som skal legges i oppkjørselen foran huset. Husbonden vil gjerne fortsette med asfalt som det er i veien mellom husene her, men jeg er redd for at det vil oppleves altfor hardt. Synes singel eller grus vil være finere, dog ikke like praktisk. Hva tenker dere?
Hei Hilde, så spennende dette ser ut! Høres ut som om dere har mange spennende planer og liker tanken du har på å bryte opp med assymmetriske trinn. Det blir sikkert fint når noen mykere elementer også kommer på plass med planter og plen.
Det eneste tipset jeg har er å tenke dere godt om før dere lager jordbed mot huset. Kanskje dere kunne vurdert å ha rullestener (store eller små) mot husveggen, og trekke bedene litt bort fra husveggene?
Kos dere i hagen!
Klem fra Monica
Tusen takk for tips Monica! Er det mtp maur ol du tenker det er dumt med bed inntil husveggen? Eller fuktighet?
Jeg gar tenkt samme tanke og planen er å legge 15 cm med grus helt inn mot veggen og så bed utenfor der, men kanskje det ikke er nok? Det er mye maur i området for å si det mildt, men sånn er det vel å bo så nære skogen…
Hei Hilde. Grus kan sikkert fungere også. Det viktigste er å unngå jord inntil husveggen. Les litt mer her: http://www.viivilla.no/hage/dyrking-og-planter/beskytt-grunnmuren-mot-blomsterbedet/
Stein i hagen er kjempeflott! Det er jo også flott med planter i grus eller stenbed. Det er ikke for ingenting at det heter «steingal»…
Kan forresten anbefale boken «late hager», av Tor Smaaland! Her en mange gode ideer.
Det med maur er jeg litt usikker på…Google det!
🙂
Tusen takk for råd Arvid! Det er litt helling, men ikke mye. Hvor får man tak i gabbro? Hva med Subbus/finkornet grus? Den vil ligge ganske stabilt inntil det blir tørke og vind -da vil en del blåse bort i en støvsky. Men da kan vi jo vanne litt…
Hahaha, Steingal ja, det er veldig fint med rullestein og Latehager har vært min store insipirasjonsbok da jeg laget hage der vi bodde før dette huset. Har hatt den i tankene nå også, men skal jammen hente den fram igjen nå som det enelig begynner å nærme seg tid for planting! Ifølge artikkelen i Viivilla så skal det holde med en liten stripe med grus/rulestein helt inntil husveggen for så å legge bedet inntil det.
Hvis terrenget i oppkjørselen er noenlunde flatt, er naturligvis grus et alternativ. Hvis det er høydeforskjell, vil vaskebrettene komme – og forbli. Noenlunde finknust gabbro har jeg erfaring med binder seg godt og får egenskaper som kan likne på asfalt. Fordel å få den presset godt sammen fx med en valse. Lykke til. Det blir bra til slutt!
Tusen takk for råd Arvid! Det er litt helling, men ikke mye. Hvor får man tak i gabbro? Hva med Subbus/finkornet grus? Den vil ligge ganske stabilt inntil det blir tørke og vind -da vil en del blåse bort i en støvsky. Men da kan vi jo vanne litt…
Dette ser ut til å bli fantastisk fint! Jeg gleder meg til det ferdige resultatet, og det kan jeg tenke meg dere gjør også 🙂
Tusen takk Lina Maria! Vi er på ferie nå men satser på et oppdatert innlegg når jeg er tilbake og fått på det siste laget med grus 🙂
Hvilken vindus leverandør har dere gått for?
Er det skyve- eller foldedør dere har gått for?
Hei og beklager for sent svar, men vi har vært på feie uten Internett så da har jeg vært helt offline 🙂
Vi kjøpte vinduer og dører via Elementhus som leverte huset så jeg har ikke hatt kontakt med vibdusprodusenten som også holder til i Latvia. Mulig jeg kan klare å spore dem opp hvis du er intressert. De produserer i hvetfall alt på mål og i hvilken utførelse du ønsker. Vi har 3-lags vinduer på alle de store vinduene i 2. etg som gir ekstra isoleringevne og gikk for skyvedører og ikke foldedører. Foldedører er fantastisk når de er åpne, men når de er lukket (som de stort sett er i Norge) blir det mange flere dørstolper som vil gi et mindre cleent uttrykk. Dessuten er det dårligere isoleringevne så derfor droppet vi det. Er veldig fornøyd med de store skyvedørene til terrassen!
Takk for svar, ingen problem med seint svar:)
Har dere gått for aluminium kledningen utvendig på vinduene?
Har dere valgt solskjerming ifm at dere har så store vindusflater?
Bare kjekt hvis du klarer å få tak i det ja. Hvordan føler dere kvaliteten er så langt?
Vi har en kortside på huset som er 6-7meter og består av vinduer og en liten altandør. Det er gamle vinduer som er modne for utskiftning. Det blir utrolig varmt på solskinnsdager.
Har også tenkt at foldedørerer greit for å åpne opp, men blir ikke fortrolig med stolpene.
Skal vi ha skyvedører må de bli store, hvilken lengde har dere? Blir de tung å skyve?
Utrolig vanskelig å finne ut hvordan man skal plassere/uttrykk man skal ha!
Hadde vært fint med litt bilder av terrasse dørene deres 😉
Hei igjen Roy og igjen takk for gode sprørsmål!
Vi har ikke gått for aluminium utenpå vinduene, men har hør at det skal være veldig bra. Vi likte bare veldig godt de sorte mot lerken og gikk derfor for det. Ang solskjerming så har vi ikke fått montert det enda, men det er definitivt noe som må på plass neste år da det blir vanvittig varmt i annen etasje!
Vi er fornøyd med kvaliteten på vindu/skyvedørene våre, men vi måtte ha en liten tilpassning på skyvedørene før de virket optimalt der vi la inn en isoleringslist i skumgumi nederst langs kanten fordi det trakk sånn i vinter. Det var også veldig vanskelig å skyve dem opp og igjen da de subbet borti hverandre. Men etter denne justeringen fungerer de utmerket! Snekekren vår sa at det er veldig vanskelig å tilpasse så store skyvedører riktig npr de settes inn så det er helt vanlig å måtte etterjusete det. Nå ruller de enkelt opp og igjen.
Størrelsen på den største skyvedøren vår ut til terrasen fra kjøkkenet er 3390 x 2490.
Elelrs så har jeg sendt en forespørsel til en av dem som var involvert i prosjektet vårt og stod for vindusleveransen om kontaktinforen til fabrikken i Latvia så kommer tilbake til deg når jeg får svar fra han -alt går visst litt sakte i denne sommervarmen… =)
Jeg har nå funnet vindusleverandøren:
Peteris Liepins
SIA «Scandinavian Windows»
Biroja adrese: Dzirnavu iela 16/2, Riga
(ieeja no Strelnieku ielas)
Tel.: +(371) 29199824
Fakss: +(371) 67790601
E-pasts: peteris.liepins@scwindows.lv
http://www.scwindows.lv
Lykke til!!
For et flott hus dere har bygget. Får mange nyttige tips fra bloggen din.
Jeg har også et spørsmål om vinduene deres: Har dere samme farge utvendig og innvendig og har du fargekode tilgjengelig?
Hei igjen Tora og takk for kommentar! Vi har samme farge inne og utvendig på vinduene og koden er: «RAL 9005»
Takk for svar! Ser fram til nye oppdateringer.