Om prosjektet

Vi er en familie på fem, to voksne med tre små barn, som er i gang med å bygge vårt egentegnede hus. Foruten grunnmur og såle, skal selve huset modulproduseres i Latvia før det settes opp og ferdIigstilles på tomten. På denne bloggen, kan du følge prosessen fra første tegnestrek til huset er klart for innflytting. Jeg vil oppdatere regelmessig, med alt fra historier om byggingen, fra fabrikken i Latvia til tips, råd og inspirasjon om interiør og eksteriør.

Boligen har to etasjer, blir bygget i funkisstil på Nesodden med utsikt over Bunnefjorden og Oslo. Vi har forsøkt å både tegne og plassere huset slik at vi best mulig bevarer naturtomten, der vi samtidig får mest mulig ut av solforhold og utsikt. Det har vært utfordrende men mest veldig spennende og lærerikt.

Prosessen startet allerede våren 2012 da vi kjøpte den drøyt et mål store tomten. Etter 9 måneder med tegninger, forandringer og leverandørvaæl/forhandlinger, startet sprengningsarbeidet i mars 2013.

Både jeg og min samboer er fotografer med stor interesse for design og arkitektur. Funksjonalitet er viktig for oss derfor er planløsningene nøye utarbeidet for å utnytte kvadratmeterne best mulig slik at det er minst mulig døarealer som gang og trapperom. Boligen er på totalt 197,6 kvadratmeter BRA, der underetasjen er på 115,5 kvm og 1. etasje på 82,1 kvm.

Vi har møtt på mange utfordringer under veis. Mange av dem helt sikkert ganske vanlige problemer -som feilbestillinger, forsinkelser og ting som mangler eller ikke passer. Men vi var også en av dem som måtte gjennomgå en utbygger som ikke bare hadde store forsinkelser og mangler, men som også slo seg konkurs midt oppi det hele. Nå, utallige erfaringer klokere har vi både fått en knallhard opplæring i både byggeskikk og regler i bransjen, såvel som søvnunderskudd og grå bekymringshår i toppen. Byggebransjen er en av de mest konkursrammede bransjene i Norge og det er flere aktører som gambler på å drive useriøst. Det er altfor enkelt å slå seg konkurs og starte opp igjen med nytt navn og blanke ark. Det trengs uten tvil noen lovendirnger til for å få bukt med denne praksisen for å unngå at flere uskyldige famileier blir berørt.

Vårt prosjekt og denne bloggen bærer altså preg av våre oppturer så vel som nedturer under byggeprosessen slik at jeg forhåpnetligvis kan hjelpe andre som er i samme situasjon til å komme seg ut på en minst mulig skadelig måte eller enda bedre, å forhindre at slike utbyggingskatatsrofer inntreffer.

18 tanker om “Om prosjektet

  1. Villaveltenn sier:

    Så gøy! Gleder meg til å følge prosjektet!!!

  2. Imran sier:

    Hei:) hva kommer total kostnader på å bygge hus fra latvia. Jeg har tomt i rælingen skl bygge egget tegnet hus men vet så lite om latvia.

    • lihi77 sier:

      Hei igjen Imran! Som jeg svarte Kjetil for et par uker siden så kommer prisen til slutt an på flere ting.

      Matrialer og byggetekniske valg kan dra kvadratmeterprisen mye opp i forhold til en basic standardpris. Vi skal kle huset med Lerk noe som er en del dyrere enn vanlig kledning men vil over tid spare penger på at det ikke krever noe vedlikehold og har valgt å legge en del penger i gulv, tra lags vinduer og et kalitetskjøkken og bad fra HTH.

      Det er altså mange tiltak man kan gjøre for å spare penger men vi har tenkt litt sånn at når vi først svir av så mange millioner på et hus så er det greit å koste på seg noen tusenlapper for å få de flisene man har lyst på og det kjøkkenet man synes er fint. En annen ting som har mye å si på sluttsummen er hvilken metode man velger til oppvarming. Vannbåren varme, spesielt hvis man velger vann-vann varmepumpe som krever at man må bore flere hundre meter under bakken, kan fort koste 200 000 mer enn å legge varmekabler. Man kan også spare en del penger med å bidra med malejobben/flisleggingen selv om man er litt «handy».

      Generelt tror jeg man må forberede seg på at det vil koste en del mer å bygge helt nytt arkitekttegnet hus enn å kjøpe en som allerede er satt opp, men hvis man likevell må bruke mange hundre tusen på å pusse opp et gammel hus er det ikke sikkert differansen blir så stor. I vårt tilfelle tror jeg nok sluttbeløpet vil komme til å komme opp mot 7 mill (her er tomt, garasje og et helt fiks ferdig hus og hage innberegnet) men vi bygger også i et sted i landet hvor det uansett ville kostet det samme om vi skulle kjøpt et tilsvarende hus.

      Men det ble nok litt rimeligere å bygge hus produsert i latvia enn av et norsk byggefirma. Det beste av alt er kanskje den raske produksjonetiden og forutsigbarheten.

  3. Tom Lillejord sier:

    Hei Hilde
    På dette stadium i prosjektet kan du kanskje si noe om:
    – Er det billigere å bygge nytt enn å kjøpe et brukt hus?
    – Hvor lang tid tar det å bygge på en ferdig regulert tomt?
    Hilsen onkel Tom

    • lihi77 sier:

      Hei igjen!

      Om det er billigere å bygge nytt eller kjøpe gammelt er nesten et umulig spørsmål å svare på fordi det er så mange forhold som spiller inn her. Vet ikke helt hvordan man skal kunne sammenlikne det fordi det er jo egentlig veldig ulike utgangspunkt der et nytt er jo helt nytt med 5 års garanti og ferdig «pusset opp» mens et brukt hus kanskje trenger mye renovering og arbeid for å komme i den standarden tilsvarende et nytt hus har. I tillegg må man kanskje være nødt til å ta til takke med mange upraktiske og ikke så bra løsninger man kan lage hvis man bygger/tegner nytt. Så ja, det kan jo fort ende opp med å koste en god slumt ekstra om man kjøper et gammelt/brukt hus.

      Prien på nybygg kommer også mye an på egeninnsats -alt fra tegning, prosjekledelse og ferdigstillelse som maling/fliselegging ol som mange velger å gjøre selv for å spare penger.

      Det er også en god del billigere å kjøpe seg et ferdig prosjektert hus på et byggefelt der de fleste valg er gjort av en utbygger og der du selv kan velge kjøkken og parkett enn å stå for hele prosjekteringen og alle innkjøp selv.

      Andre viktige forhold er tomtepris og hvilken byggemetode/utbygger og materialvalg du velger.

      Men jeg vil nok si at for at du ikke skal komme helt galt ut må du være over gjennomsnittlig intressert i husbygging og prosjektledelse for å få i havn et nybygg for at kostnadene ikke skal løpe løpsk eller ting skal gå gå på veien. Man skal bare passe godt på fordi det er mye «cowboyvirksomhet» rundtomkring da bransjen er blit enda «råere» etter mye konkurranse utenfra, så mye å passe på og passe seg for….

      Men når man bygger nytt har man jo muligheten til å få noe unikt og helt tilpasset dine behov. Det er jo et stort pluss i seg selv, men jeg tror neppe man sparer så mye penger på å bygge nytt, og virkelig ikke krefter fordi det er veldig mye jobb selv om du ikke står og snekrer selv!

      Tror man minimum må beregne et drøyt år på å bygge et hus. Det tar tid å tegne det, innhente anbud, få behandlet byggesøknaden før selve byggingen av huset. Ofte mye lengre. Også her er det mange forhold som spiller inn. Og så gjelder det å unngå å søke om dispensasjon fra reguleringsbestemmelsene til kommunene man bygger i. Forsøk å få til en forhåndskonferanse med en saksbehandler der dere går igjennom lover og regler, og der de kan se på tegningene før dere sender søknaden.

      Lykke til!

  4. Britt Johansen sier:

    Jøss, så mye dere har gjort på så kort tid! Har det vært helt nødvendig å være til stede selv under byggeprosessen fordi huset kommer fra Latvia?
    Likte alt lyset dere får inn slik ingangspartiet og 2.etg ses nå. Blir å kopiere fargen sjøgløtt på et rom i sommerhuset vi endelig er i gang med. Herlig med mye glass/ vinduer og farger.
    Synes ask i staver/ planker ser nydelig ut! Gøy å følge utviklinga! Lærerikt.
    Tenk, snart er dere innenfor! 🙂

    Bibi

  5. lihi77 sier:

    Hei igjen Bibbi og takk så mye for ros -selv om dem vi bør takke mest nå er de arbeidsomme latviske arbeiderne som står på fra morgen til kveld for å ferdigstille huset vårt i tide.

    Ellers så har det vært helt nødvendig å være til stede selv under byggeprosessen, det er hele tiden ting som må tas stilling til, hvordan de skal legge fliser, prakett, male og andre ting. OGså i forhold til rørlegger og elektrikkers oppgaver har det vært viktig å kunne være bindeleddet og kooridene arbeidene. Alt henger jo sammen i en byggeprossess og det er viktig å ta beslutninger som tar hensyn til alle fag parallellt.

    Vi hadde egentlig blitt lovet en engelsktalende byggeleder som skulle være til stede på byggeplassen men det har ikke vært tilfellet. Det har derfor vært SVÆRT krevende å få kommunisert med de latviske arbeiderne. Også de beskjedene vi har gitt direkte til utbygger (som egentlig er XO-bygg) har ikke blitt kommet videre i systemet. Det er derfor ikke uten mye egeninnsats som byggherre at vi har klart å holde en såpass grei framdrift og både forhindret og løst mange feil og problemer underveis.

    Krysser nå fingre, armer og bein for at vi klarer å få de siste delene på plass nå de siste to ukene som er igjen før overtakelse slik at vi kan flytte inn. Det blir spennende!!

  6. Marit sier:

    hei! Fantastisk blogg! Vi holder på med ombygging av et funkishus fra 60 tallet og det var morro å følge prosessen deres! Har du tips på et tegneverktøy? Du har tydeligvis benyttet noe underveis eller er det arkitektens? M

    • lihi77 sier:

      Hei igjen Marit og tusen takk for hyggelig kommentar!

      Vi har tegnet alt i Illustrator men jobbet en del med Rommsketcher helt i starten da vi prøvde oss på romløsningene. Det er et grstisverktøy man finner på nettet og er veldig enkelt å bruke, men har sine begrensinger. Ellers så syntes jeg det fungerte relativt greit å bruke linjal og blyant på de tidlige skissene da det fort tar veldig lang tid å tegne det i Illustrator.

      Veldig mye lykke til ihverfall så får jeg håpe at jeg kam bidra enda mer med bloggen min framover når vi kommer litt til hektene igjen etter en lang og turbulent fase med hovedentreprenør som akkurat har gått konkurs…

  7. D sier:

    Hei, Ser at dere har vært uheldig med entreprenøren. Det var dette jeg var redd for når vi bygde i fjor. Vi bodde da i Frankrike og avtalte med entreprenøren at alt måtte følges opp via ham og at ingen budsjett måtte overstiges. Dette ble faktisk holdt, selv om han nok fikk det veeeldig travelt på slutten. Malingsjobben inne var vi ikke fornøyde med og han engasjerte derfor et annet firma som fulgte opp dette til vår tilfredshet. Han har også vært innom mange ganger senere og i sommer hadde vi 1 års befaring. Vi fikk ikke gjort annen sjekk enn å google ham på forhånd og sjekke det økonomiske. Deretter hadde vi selvfølgelig en betalingsplan, hvor vi betakte ut ettersom hvor langt de var kommet. Vi hadde også en «controller» (en byggmester vi kjenner) som sjekket for oss at de var kommet så langt som vi fikk beskjed om og at arbeidet var godt utført og dermed trygt kunne betale riktig sum. Alt i alt ble vi fornøyde og har vært referanser for andre bygg han har stått for. Før vi underskrev kontrakten, ble vi invitert til å se andre bygg de har utført og vi så da at de var svært nøye. Vi har nå taksert huset og taksøren bemerket spesielt flisleggingen, som er nydelig utført, selv om flisene er 60 x 60. D

    • lihi77 sier:

      Så bra dere har hatt en fin opplevelse med husbyggingen deres! Ingenting er bedre enn når det fungerer og de oppretter feil og mangler. Vi har altså en fullstendig annen opplevelse. Stolte for mye på at de ville gjøre en god jobb da jeg fikk vite om dette firmaet via en god venninne…

      Hva het firmaet dere brukte da?

  8. Kjetil sier:

    Hei,

    Kom akkurat over bloggen din. Ser veldig bra ut og det er interessant å lese deres erfaringer!

    Det jeg lurer på etter å ha skumlest en del av innleggene dine er om du kan oppgi hvilken fabrikk som leverte selve byggesettet fra Latvia?

    Vi er i samme prossess selv og har vært i kontakt med et par leverandører både i Latvia og Estland. Har også blitt lovet engelsk byggeleder, men når man leser deres erfaringer skjønner man hvor viktig det er å være 110% sikker på hva man begir seg ut på.

    Lykke til videre i prossessen!

    • lihi77 sier:

      Selve bygget ble produsert av La Casa Sia som jeg ikke har noe å utsette på! Var selv på besøk til fabrikken i mai og alt så profesjonelt ut. De har en veldig flink arkitekt som vil tegne om deres skisser slik at disse er riktige i forhold til produksjonen.

      Da vi kjøpte huset hadde ikke fabrikken direkte salg til Norge så alt gikk via et annet norsk firma (XO-bygg som gikk konkurs i høst). Disse brukte igjen et Latvisk firma som heter Elementhus Skandinavia for transport og oppsett -dere må for all del ikke bruke disse!! Jeg vet heller ikke hvordan det vil fungere å kjøpe direkte av fabrikken, men hvis ikke dere er byggesakskyndige må dere uansett gå via en norks byggmester/arkitekt/tømrer med ansvarsrett for å unasett få lov til å sette opp/søke om byggetillatelse.

      Hvis jeg skulle gjort det igjen, noe jeg faktisk tror jeg kan tenke meg om noen år, så ville jeg brukt en arkitekt til å ferdigstille skissene, så sendt det til Gatis, arkitekten på La Casa Sia som stod ansvarig for modullproduksjonen og kan hjlpe til med frakten osv, så en flink lokal tømremester som ville stå ansvarlig for hele prosjektet på byggeplassen. Det er tross alt der det meste av arbeidet skal utføres med innredningsarbeider og kanskje kledning (dette kan selvsagt bli gjort på fabrikken også, men vi valgte å ha Sibirsk Lerk, noe som er best å kjøpe i Norge).

      Det er faktisk mer som kan gå galt enn man tror på forhånd og du vil ikke risikere å ende opp med et slikt kaos vi opplevde!!

      Uansett lykke til!

      • Hildur sier:

        Drømmer meg bort i bildene du har lagt ut så langt. Det er virkelig et flott hus dere har bygget! Bare trappen er jo så flott.

        Vi vurderer å bygge hus, men det er så mange reguleringsplankrav på tomta vi vurderer å bygge på, at vi foreløpig kun har funnet ett kataloghus som kan være aktuelt. Det huset er dessverre fra en dyr leverandør, så vi lurer på å tegne hus selv og få det levert og satt opp som elementhus, slik dere har gjort. Har dere tegnet huset helt selv, med hjelp av arkitekt, eller måtte dere ta utgangspunkt i et kataloghus?

      • lihi77 sier:

        Hei Hildur og tusen takk for hyggelige tilbakemeldinger på huset og bloggen! Vi klarte heller ikke å finne et kataloghus som vi likte og som passet til tomten, så vi tegnet rett og slett huset selv. En arkitekt fra fabrikken i Latvia tegnet om våre skisser til produksjonstegninger med masseberegninger osv. Slike ting kunne jo ikke vi, men vi definerte alt av størrelser på vinduer, planløsning og utseende selv. Vi har også stått for all planlegging av materialbruk, fliser og flisemønster, kjøkken, bad og andre innredningsarbeider selv. Det har vært MYE arbeid, men vi ville aldri gjort det anderledes. Går du via en husprodusent og velger et av deres kataloghus får du mye mindre valgfrihet. Du må gjerne få velge mellom eike- eller kirsebærparkett, en eller trestavs, et par ulike farger på veggene og så velge «fritt» mellom flisene til Flisekompaniet. For oss er ikke det valgfrihet. Vi ønsket å stå helt fritt både inne og utenpå huset. Det er dessuten veldig gøy at det ikke finnes et eneste likt hus i hele verden som vårt. Det eneste jeg kanskje angrer litt på er at vi ikke fikk litt hjelp av en arkitekt til å spille ball om ulike løsninger og utnyttelse av tomten. De er jo tross alt spesialister på dette og kan muligens se løsninger som ikke vi hadde kommet på. Men det koster jo fort et par hundre tusen ekstra. Men hvis dere har en utfordrene tomt ville jeg definitivt gjort det. De kan nok mange måter man kan vri seg litt unna de strenge reguleringskravene fra kommunen også. Å bygge hus er uansett enormt dyrt og koster veldig fort 4 mill UTEN tomt så 200 000 ekstra til arkitekt utgjør egentlig ikke så stor del til slutt. Plassering på tomten og utnyttelsen av denne er det som er vanskeligst å gjøre noe med etterpå så det er veldig viktig å gjøre det riktig med en gang. Uansett, lykke til!

  9. Carina sier:

    Hei! Gratulerer med et fantastisk hus! Jeg lurer på hva slags gulv dere har i stuen/kjøkkenet. Er det ask? Hvor har dere kjøpt det?

    • lihi77 sier:

      Hei igjen Carina, takk så mye for kommentar og beklager sen tilbakemelding! Gulvet i huset vårt er hvitoljet ask. Kjøpt den fra Latvia – kontaktinformasjon står under «leverandører» =)

  10. LS sier:

    Hei! Dette er uten tvil det fineste huset jeg har sett på veldig, veldig lenge! Vi leker litt med tanken om å bygge et funkishus selv, men vi har ikke fullt så gode økonomiske betingelser. Hvis dere hadde valgt billigere løsninger, hva tror du dere hadde endt opp med å betale for selve bygget? Og hvor tror du det kan være mest å spare?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: