Category Archives: Eksteriør

Huset vårt i septemberutgaven av Bonytt: Himmel og Hav – for et hus

Himmelen speiler seg i store glassflater og utsikten er upåklagelig. Ikke rart familien ga avkall på bylivet for denne boligdrømmen.

Bonytt

Hilde og Espen har vært med på å forme huset som har mange finurlige og praktiske løsninger. Både ute- og innerom er nøye planlagt.

Tekst og styling: Signe Schineller Foto: Filippa Tredal

For snart to år siden flyttet familien på fem inn i det nybygde funkishuset på Nesodden. Her har de bygd bolig i lerk, glass og betong på en naturtomt.
– Vi trives med naturen rett utenfor døren. Da vi bodde i byen, stjal lange arbeidsdager, rushtrafikk og logistikk mye tid. Vi bodde først i en tomannsbolig på Nesodden før vi kjøpte naturtomten et steinkast unna, forteller Hilde Lillejord. Sammen med mannen Espen Rasmussen tegnet hun og planla det nye huset døgnet rundt.
– Vi hadde lenge drømt om å bo i et funkishus. Etter at vi var ferdig med en nøye planlagt skisse, lot vi en arkitekt finpusse på løsningen og foreta viktige beregninger, før vi fikk huset produsert i moduler på en fabrikk i Latvia.

14

Fem i sofaen. Espen Rasmussen og Hilde Lillejord med barna Fillip, Milla og Matheo i en sofa som rommer mange.

12

De store vinduene mot naturtomten utenfor visker ut grensen mellom inne og ute.

 

Dermed gikk det raskt. Gravearbeidet startet våren for to år siden. Støpningen var ferdig i mai, og modulene kom på plass i juni. Allerede i desember samme år flyttet familien inn.

Huset er hevet over hustakene foran, og utsikten over Oslofjorden er upåklagelig. Deler av naturtomten står urørt. Kun de mest nød- vendige områdene ble sprengt under byggeprosessen. Gamle furutrær og smidige berg skaper en naturlig atmosfære rett utenfor husets vegger. Store vindusflater slipper inn naturen, himmel og hav. Første etasje inneholder en åpen kjøkken- og stueløsning. Spisestuen er i den ene enden, stuen i den andre. Midt imellom er det et langstrakt kjøkken med en funksjonell arbeidsøy.
– Stuen er hevet noen centimeter over det øvrige gulvet for å gi følelse av å trå inn i et annet rom, sier Hilde. Hun forteller at gjennomgående lys var stikkord i planleggingen.Kun et enkelt rom er adskilt i første etasje, et kombinert gjesterom og kontor med utsikt til naturtomten.

26

Eget nivå. Stuen er hevet ett trinn over resten av det åpne rommet. Hjørnesofaen fra Hay gir mange sitteplasser.

22

Hilde liker å sette sammen vaser, skåler og lysestaker i ulike farger og fasonger. Det viktigste er at detaljene skal vise litt personlighet, trenger ikke være det samme alle andre har. Mils og triks, bland farger og fasonger!

Materialer som glass, betong og lerk dominerer fasaden. Innenfor er også stilen stram. Entreen er innholdsrik, gjennomført og praktisk. Gulvet er dekket av store, lysegrå fliser.Trappen er sømløst håndlaget av heltre ask. Rekkverket i herdet glass slipper inn lyset fra de store vinduene i etasjen over. Under trappen skjuler det seg en praktisk oppbevaringsløsning bak dører, som knapt er synlig. –Vi har utnyttet arealet maksimalt. Alle entrémøblene har jeg tegnet selv, og de er produsert av møbelsnekkeren som bygget den solide trappen.

Hilde kjøpte sin første bolig da hun var 20 år. Interiørinteressen var på topp allerede den gangen. – Jeg sparte en hel sommer, og satset alt for å kjøpe sofaen jeg 3 ønsket meg aller mest. I mellomtiden hadde jeg kun en madrass på gulvet. Interiørinteressen og staheten har kommet godt med under innredningen av det nye huset også.
– Vi liker den moderne og lyse, skandinaviske stilen. Flere av møblene er fra de første årene Espen og jeg bodde sammen. Billige løsninger blir man ofte lei av. Vi velger å legge litt ekstra i det vi kjøper, og beholde det lenge, og vi vet at det er en god investering for oss. Under byggeperioden hadde vi shoppestopp, kun det nød- vendigste ble kjøpt inn. Vi har heller bodd oss inn etterpå.

Huset er bygget naturlig inn i terrenget. Store skyvedører på kjøkkenet fører ut til en gjennomført terrasse. Romlige sitteplasser i flere soner er tilrettelagt på terrassen.
– Spisebordet snekret Espen av overskuddsmaterialer, og det er plassert under et overbygg i tre. Her kan måltidene inntas ute selv om det regner, vi har et hus som fungerer i all slags vær.

16

Midtpunktet. Det mørkegrå kjøkkenet er fra HTH. Kjøkkenøya er plassert midt i rommet mellom stue og spisestue og fungerer som familiens møteplass.

25

Lur løsning. Sittebenken ved spisebordet består av kjøkkenskuffer og myke puter, noe som gir god oppbevaringsplass. Bordet er i heltre eik fra Habitat, de svartlakkerte Mauren-stolene er fra Arne Jacobsen og er et bruktfunn fra lauritz. com. Kobberlampene er fra Tom Dixon.

31

Slipper lyset til. Trappen i heltre ask er et skue i entreen. Under trappen er det oppbevaringsrom som er skjult av nærmest usynlige dører. På gulvet er det grå betongfliser fra Canvas.

35

Familiebadet er flislagt med store fliser. Innredningen er fra HTH, vask og benkeplater er i Corian. Over vasken er det innfelt speil som forsterker lyset fra det avlange vinduet.

43

Den lange gangen i entreen er luftig med gjennomstrømmende lys fra flere sider. Veggene er dekorert med familiebilder.

42

Hovodsoverommet er malt i en dus grågrånn farge og har rikelig med skapplass lang den ene langsiden.

48

Uteliv. Spiseplassen er forbundet med en stor terrasse utenfor, delvis under overbygg slik at plassen kan brukes uansett vær. Bordet er hjemmesnekret.

47 kopi

På tomten er det selvfølgelig plass til en hengekøye. Trivselsfaktoren er høy for store og små.

Advertisements
Merket med , , , , , ,

Interiør for VG

For noen uker siden unnskylte jeg min manglende oppdatering på bloggen med mangel på tid kombinert med for mye fint sommervær. Det var for så vidt riktig, men en av grunnene til mangel på bloggetid, har vært at jeg har fått en ny utfordring som stjeler denne tiden: Skrive interiørsaker for VG! Jeg har villet holde dette hemmelig til første sak faktisk har vært på trykk og endelig i går kom den på.

Min første VG-artikkel handler om det spennende arkitektparet Milla og Mats på Nesodden.

Min første VG-artikkel handler om det spennende arkitektparet Milla og Mats på Nesodden.

Denne artikkelen er om et arkitektpar (morogmar) på Nesodden som bygget sin første bolig på lavbudsjett for å teste ut materialer og løsninger. Huset har dermed blitt deres eget referanseprosjekt som de hele tiden utvikler etter hvert som de bor der og flere barn kommer til. Huset er proppfult av gode tips og inspirerende løsninger!

Det er mye som er fantastisk med å få lage boligstoff for landets største avis, men noe av det gøyeste er at jeg skal få muligheten til å presentere andre fantastiske boligprosjekter og interiørtips også her, på bloggen min. Det kjennes også deilig å få vridd fokuset litt bort fra bare huset vårt og snust litt på andres gode ideer og løsninger.

Jeg vil etter hvert legge ut flere bilder av boligene her etter de har vært på trykk i avisen og VG+.

Hvis du bor i et spennende hjem eller holder på med å bygge drømmehuset, kan du ikke sende en liten melding hvis du kunne tenke deg å dele dette med ikke bare mine lesere, men i landets største avis? Jeg er på jakt etter de boligene som stikker seg litt ut, enten at de er oppfinnsomme, morsomme eller vakre. Hjemmene jeg ser etter trenger ikke være veldig dyre, store og flotte, men bør ha noe som er litt spesielt ved seg.

Dette blir, som så mye annet jeg driver med, på toppen av jobb og familieliv, så jeg kommer ikke til å produsere drøssevis med artikler i året. Det vil nok til å gå litt i rykk og napp alt ettersom hvor mye tid jeg har til rådighet, men jeg skal gjøre mitt beste for å lete fram stilige og inspirerende hjem!

Hilsen Hilde =)

Merket med , ,

Nå reiser huset seg

Mandag ankom store trailere tomta med huselementene fra Riga. De neste dagene vil et team på fire snekkere begynne å sette sammen de prefabrikerte veggene, gulvene og taket –  det er nå moroa for alvor starter!

De siste ukene har elementene blitt satt sammen på fabrikken i Latvia etter detaljerte tegninger, og i dag ankom den første lasten med de store veggene. Veggene er montert sammen på fabrikken, og kledd på en av sidene, mens den andre siden fortsatt er åpen slik at rørarbeider og det elektriske kan gjennomføres når veggene er satt opp.

Tirsdag kommer en stor kran som vil heise veggene på plass en etter en, mens snekkerteamet monterer det hele sammen. Vinduene er ventet til byggeplassen i løpet av kort tid. Nå krysser vi fingrene for fint vær, noe som vil gjøre arbeidet mer effektivt. Hvis alt går etter planen, vil råbygget være klart i løpet av fire dager. Deretter venter det mange uker med kledning, innvendige arbeider og hundrevis av detaljer.

Mandag kom den første lasten med de prefabrikerte veggene.

Mandag kom den første lasten med de prefabrikerte veggene.

Landskapsplanlegging

Ettersom huset begynner å ta form er det enklere å se hvor det kan være fint og nødvendig med utvendige støtte, urer og trapper. Vi må derfor i gang med skissering og planlegging av området utomhus. Det er lurt å få dette på plass mens vi fremdeles har gravere og betongarbeidere i sving på tomten.

For det første ønsker vi å lage en fin og praktisk forbindelse mellom inngangspartiet og takterrassen langs med den støpte husveggen. Her er det i dag 1,5 meter bred sprekk mellom det sprengte fjellet og husveggen som skal etterfylles med steinmasser når arbeidet på veggen er ferdig.

Her mellom  det sprengte fjellet og husveggen ønsker vi å lage en betongtrapp.

Her mellom det sprengte fjellet og husveggen ønsker vi å lage en betongtrapp oppå fyllmassene.

Vi ser for oss at det kan være fint å lage en litt bred betongstøpt trapp som følger terrenget opp til det høyeste partiet av fjellskjæringen. Tror det kan være tøft at denne ligger litt lavere enn fjellet på venstre side.

Her er en fotomontasje som viser hvordan vi ser for oss at trappen skal bli.

Her er en fotomontasje som viser hvordan vi ser for oss at trappen skal bli.

På toppen flater fjellet ut  mot hjørnet mellom de to støpte veggene. Her er det et ganske stort område som må fylles med masser for å gi støtte til fjellet. Så ved enden av betongtrappen og der takterrasen slutter, lurer vi på om det kan være fint å så gressplen.

I hjørnet mellom de to støpte husveggene er området som skal etterfylles med steinmasser så stort og flatt at det kanskje vil være finest å plante en gresspelen.

I hjørnet mellom de to støpte husveggene er området som skal etterfylles med steinmasser så stort og flatt at det kanskje vil være finest å plante en gresspelen.

Mellom husveggen og garasjen skal det fylles opp med masser siden garasjen ligger nesten en meter lavere enn huset. Derfor må det nok støpes en liten trapp. Dessuten tror vi det vil være nødvendig og fint å lage noen støttemurer i betong mellom trappene og inngangspartiet hvor vi kan plante busker og vekster for å myke opp fasaden.

Garasjen til høyre for huset ligger nesten 1 m lavere enn huset. Dette skal jevnes ut med fyllmasser som skal avsluttes med et par trappetrinn i betong.

Garasjen til høyre for huset ligger nesten 1 m lavere enn huset. Vi har derfor støpt en liten støtteveg i Leca på venstre slik at det kan fylles på med masser og jevne ut denne høydeforskjellen.

De grå partiene viser hvor vi planlegger å støpe trapper i betong.

De mørkegrå partiene viser hvor vi planlegger å støpe trapper i betong.

Merket med ,

Siste revisjon av tegninger

Etter mange justeringer, gjennomgang av detaljer og helhet, er tegningene for huset nå godkjent av oss og satt i produksjon.

Det har vært en del forandringer siden vi fikk de første skissene, og hver gang har vi trodd at dette er de siste før vi oppdager noen ting som må endres. Spesielt utfordrende har det vært å plassere vinduene. Heldigvis har vi en utbygger som er veldig forståelsesfull og har strukket seg langt i alle retninger for å imøtekomme våre utallige korreksjoner.

Den endelige tegningen av første etasje.

Den endelige tegningen av første etasje.

Trappen fra første til andre etasje har gjennomgått mange justeringen. Fra å ha en 90 graders vinkel nede i gangen, er den nå forandret slik at vinkelen er plassert et par trinn før stuegulvet oppe. Dette fordi den ekstra takhøyden i underetasjen gjorde at trappen ble veldig lang. Ved å legge repoet helt øverst og la ett trinn komme i 90 grader opp mot stuegulvet kortet vi ned den totale lengden på over en halv meter. Konsekvensen av dette var at vi måtte bytte plass på det lille badet i første etasje og boden, slik at boden nå ligger under trapperepoet i og med at her forsvinner det en del på takhøyden. Det lille badet er flyttet under kontoret.

En av de aller siste forandringene vi gjorde, var å flytte litt på veggene rundt kjellerstuen / lekerommet, slik at det får større gulvareal.

Den siste og endelige tegningen av andre etasje.

Den siste og endelige tegningen av andre etasje.

Fasaden mot nord og vest.

Fasaden mot nord og vest.

Fasaden mot sør og øst.

Fasaden mot sør og øst.

Huset i 3D

På fredag fikk vi tegnningene av huset i 3D, noe som ga et enda bedre inntrykk over hvordan huset vil se ut.

Det er en del ting som ikke er helt rikitg enda, spesielt på vinduene. I tillegg gjennstår en ny tegnerunde av inngangspartiet. Her må jeg nok frem med penn og papir igjen og få til noe med flatt tak og aller helst ikke to sidevegger som det er tegnet inn her slik at det samsvarer mer med resten av huset.

Husets side mot sør og øst. Det grå området er støpt og vender inn mot fjellknausen slik at det blir direkte adgang fra fjellet til terrassen. Innganspartiet skal forandres.

Husets side mot sør og øst. Det grå området er støpt og vender inn mot fjellknausen slik at det blir direkte adgang fra fjellet til terrassen. Innganspartiet skal forandres.

Vi vil også gjøre noen mindre forandringer på enkelte av vinduene. Vi ser for oss noe lengre og smalere vinduer, samt at det store vinduene skal gå helt ned til gulvet (i 2. etasje).

Skal også forsøke å få 3D tegninger innvendig også da jeg er veldig spent på hvordan rommene oppleves innvendig.

Baksiden av huset (mot vest).

Baksiden av huset (mot vest).

Husets side mot sør og vest, med terrassen delvis overbygd. I 1. etasje to soverom.

Husets side mot sør og vest, med terrassen delvis overbygd. I 1. etasje to soverom.

Husets side mot nord.

Husets side mot nord.

Husets side mot sør. Den grå fargen er den støpte delen av huset, her ligger fjellknausen.

Husets side mot sør. Den grå fargen er den støpte delen av huset, her ligger fjellknausen.

Fremsiden av huset, med stuevinduene som gir utsikt mot Oslo og Bunnefjorden.

Fremsiden av huset, med stuevinduene som gir utsikt mot Oslo og Bunnefjorden.

Baksiden av huset (mot vest) der det blir egen utgang til hagen fra kjellerstuen.

Baksiden av huset (mot vest) der det blir egen utgang til hagen fra kjellerstuen.

Rekkverket på terrassen også i sibirsk lerk.

Rekkverket på terrassen også i sibirsk lerk.

Detalj fra terrassen, delvis overbygget. Totalt er den på ca 30 m2.

Detalj fra terrassen, delvis overbygget. Totalt er den på ca 30 m2.

Inngangspartiet foran på huset. Dette vil vi forandre på.

Inngangspartiet foran på huset. Dette vil vi forandre på.

Detail av et av vinduene.

Detail av et av vinduene.