Tag Archives: arkitekttegnet hus

Barnerom og lekestue

Å få plass til fire soverom, kontor, kjellerstue, teksnisk rom/bod, to bad, gang/entré og vaskerom i første etasje var litt av en kabal. Løsningen med en felles lekestue mellom barnerommene, var noe jeg ganske tilfeldig fant ut av etter å ha jobbet med ulike alternativer for planløsningen i underetasjen i ukesvis. Med en felles stue med plass til lego, dataspill og andre aktiviteter, kan barna være sammen her og ha god plass til venner når de er på besøk. Barnerommene har vi derfor kunnet gjøre mindre og mer beregnet for å sove på, mens leken først og fremst kan foregå i fellesrommet utenfor.

Aftenposten likte denne plasseffektive planløsningen og laget en fin artikkel som stod på trykk sist uke. Les hele saken og se alle de fne bildene her: Barna har hvert sitt rom og egen lekestue

Sist uke hadde Aftenposten en fin artikkel om barneromsavdelingen vår skrevet av Kjersti Busterud og Tri Nguyen Dinh (foto).

Sist uke hadde Aftenposten en fin artikkel om barneromsavdelingen skrevet av Kjersti Busterud og Tri Nguyen Dinh (foto).

Advertisements
Merket med , , , , , , , , ,

Hus med funky hage

Hage_kollage

Vi skal ikkje sova bort sumarnatta – lyder en kjent norsk visesang. Selv om den omhandler et helt annet tema enn det jeg skal skrive om her, så føler jeg likevel at det er velbetegnende for hva vi bedrev store deler av sommeren.

Fordi når en bygger et hus, er det skjelden en får med hage på kjøpet. Det som står igjen av tomt er ofte sprengt og gravd bort, og det ser langt fra idyllisk ut. Og slik var det for oss også. Foruten terassen som kom på plass i vår, var det stort sett gjørme og sprengstein som gjaldt. Ikke særlig barnevennlig og veldig sølete. For å få bukt med dette, var det derfor bare å brette opp armene og tømme lommeboken nok en gang for å få et uteområde det var mulig å ferdes i.

Etter murer og graver fikk gjort seg ferdig på forsommeren (se mitt innlegg om prosessen: https://hillill.wordpress.com/2014/06/19/prosjekt-inngangsparti/), lå det meste tilrette for at vi kunne gå i gang med å anlegge resten av hagen på egenhånd.

Hageb4080

Ikke alltid like lett å få utrettet mye arbeid med barna rundt beina, men Milla vill veldig gjerne være med å «ordne» hun også =)

Hage3963

Før vi la grusen, satt vi ned kantlistene og en ugressduk for å forhindre for mye ugress å vokse opp.

Plen, grus og stauder
I vår forrige bolig hadde jeg irritert meg over det slette forarbeidet som var gjort på uteområdene. Plenen var dårlig drenert og  vedlikeholdt. Både ugress og mose hadde derfor blitt et uovervinnelig problem. I tillegg vokste den inn i både bed og grusområder da det ikke var etablert noen fysiske skiller. Dette er ikke alltid like viktig, men på et funkishus synes jeg det er viktig at de stramme linjene gjentas både ute og inne.

Ved å gjøre et grunndig forarbeid håper vi på at hagen vil forbli fin og fri for viltvoksende ugress i en tid framover.

Hemmelige våpen
Et av våre viktigste våpen var å legge kantlister, Everedge, i stål mellom plen og grusområdene. Disse stålkantene finnes i flere ulike høyder og farger, men vi valgte typen Classic i standardstørrelsen på 8 cm høyde. I tillegg la vi ugressduker under grusen der den grenset mot plenen. Listene var enkle å legge, bøye til og kappe. Og selv om resultatet ser nærmest usynlig ut nå, er jeg overbevist om at vi vil være takknemmelige for dem over tid med tanke på hvor lite lukearbeid det vil føre til.

Everedge skiller enkelt mellom plen og grus.

Everedge skiller enkelt mellom plen og grus.

Hage_8333

Vi valgte å gå for grus i oppkjørselen i stedenfor asfalt som Espen først ville ha.

Grusmattene fra Veslemona holder ugresset unna samtidig som de holder på plass grusen.

Grusmattene fra Veslemona holder ugresset unna samtidig som de holder på plass steinene.

I oppkkjørselen, hvor vi bestemte oss for å legge elvegrus, klinket vi til med grusmatter med ugressduk under grusen vi kjøpte fra Veslemona i Drammen. Disse mattene holder på plass steinen slik at de ikke renner bort i det hellende terrenget.

For å bryte opp de relativt store områdene med grus på baksiden av huset, tenkte jeg det kunne være fint med noen stauder. Hadde sett mange bilder av planter som vokste opp av grus, men aldri helt forstått hvordan det fungerte. Kunne plantene vokse i grus? Eller var det bare strødd grus over bedet? Hvordan ville dette være å holde fritt for ugress? En ide jeg fikk var derfor å plante i avløpsrør som jeg kuttet opp og gravde dypt ned i bakken før vi la grusen rundt. Jeg er veldig spent på om det blir nok jord for plantene, men det vår vi vel erfare etter vinteren.

Betongplattingene fungerer veldig fint både foran og bak huset.

Betongplattingene fungerer veldig fint både foran og bak huset. Staudene er plantet i avløpsrør før grusen ble fylt inntil.

Etter 220 kvadratmeter ferdigplen og to lastebillass med gruss kan vi endelig bevege oss sølefritt på alle kanter av huset.

Etter 220 kvadratmeter ferdigplen og to lastebillass med gruss, kan vi endelig bevege oss sølefritt rundt huset.

Det siste jeg er glad for at vi gjorde er at vi la ferdigplen. Det var en del jobb å få alle rullene utover, men hærlighet så fint det ble – på et blunk! Etter et nasi vanningsregime i to uker, kunne både trampoline og fotballmål settes ut til barnas jubel.

Ja, så her har det foregått litt av hvert denne sommeren. Gleder meg til å kunne nyte tilvoksende hage neste år!

Hus_hage

Merket med , , , , , , , , ,

Plutselig hus!

Huset sett fra sør-øst. Grønn pressenning dekker fremdeles terrassen som er bygget rundt fjellet. Masser som skal følge terrenget skal fylles inntil den støpte muren i underetajen .

Huset sett fra sør-vest. Grønn pressenning dekker fremdeles terrassen som er bygget rundt fjellet. Mellom den støpte muren i underetasjen og fjellknausen skal vi fylle på med sprengsteinasser som skal følge terrenget.

Etter elementene ankom for en uke siden, har nå alle husveggene (ytter- og innervegger) blitt satt opp. De fleste vinduene var allerede montert i elementene på fabrikken, men dørene er ikke på plass enda og er derfor forseglet med plast.

Huset sett bakfra med terasse inn mot fjellet. Fantastisk å se at det passer så bra til terrenget, akkurat som jeg planla!

Overbygd terrasse. Over delen av huset som går i vinkel rundt fjellet skal vi ha en terrasse som er delvis overbygget sør-vest vendt. Vi vlagte på en måte bort utsikt til fordel for sol og privatliv. Synes det er viktigst når det kommer til uteplass.

Det meste har egentlig gått veldig bra bortsett fra at ekstreme nedbørsmengder i helgen sørget for at mye av isolasjonen rakk å bli søkk våt og må skiftes før huset skal forsegles med fukt- og vindsperre. Det er veldig viktig at alt blir helt tørt innvendig nå for at ikke sopp og råte skal få gunstige forhold i isolasjonen og veggene så nå gjelder det å passe på og få utført måling av fukt og trykk. Dette skal vår eksterne byggesakskyndige kontrollør ta seg av neste uke.

Alt ser så langt ut til å bli akkurat som jeg har håpet, både med tanke på plassering i terrenget, innvendig planløsningen og ikke minst hvordan utsikten har blitt fra stuen. Nå er det bare å bestille fliser og baderomsrinnredning fordi dette går unna! Veldig spennende og gøy!!

bilde-6

Og så var begge etasjene på plass -på utrolige tre dager!

Bad i det fri. Første dag med elementoppsetting før etasjeskillet er kommet på plass.

Bad i det fri. Første dag med elementoppsetting før etasjeskillet er kommet på plass.

Utsikt fra stuevinduene mot bunnefjorden og Oslo.

Utsikt fra stuevinduene mot bunnefjorden og Oslo.

Vindu over kjøkkenbenk. Terrassen er fremdele dekket med presengning da skyvedørene ikke er kommet på plass enda.

Vindu over kjøkkenbenk. Terrassen er fremdele dekket med presengning da skyvedørene ikke er kommet på plass enda.

TV-stue/lekestuen i 1. etasje. Tror dette rommet vil fungere utmerket for små og store!

TV-stue/lekestuen i 1. etasje. Tror dette rommet vil fungere utmerket for små og store!

bilde-3

Vinduet langs trappen gir nydelig utsyn mot skogen på fjellknausen bak huset.

 Åpen løsning. Hele overetajsne er åpen mellom kjøkken og stue, bare et lite kontor er lukket inn der trappen kommer opp til venstre i bildet.

Åpen løsning. Hele overetajsne er åpen mellom kjøkken og stue, bare et lite kontor er lukket inn der trappen kommer opp til venstre i bildet.

Merket med , , , ,