System på gang

Med praktiske løsninger i entreen kan også Fillip og Milla være med på å holde orden i yttertøyet i gangen vår.

Med praktiske løsninger i entreen kan også Fillip og Milla være med på å holde orden i yttertøyet i gangen vår. Den  svarte gummimatten er suveren til å sette fra seg møkkete støvler på. Skitten kan enkelt spyles bort når det tregs.

Har du irritert deg over sko som hoper seg opp innenfor dørstokken og overfylte jakkestativer i entreen? Da er du ikke alene, men med praktiske og tilpassede løsninger er det enklere for Milla og Fillip å holde orden i vår nye entre.

Gangkaoset er noe de fleste kjenner seg igjen i og den viktigste forklaringen på dette er at de aller fleste undervurderer behovet for lagringsplass. Er det en familie med to barn og to voksne, blir det fort tjue par sko og like mange jakker, luer og votter. Skal alt dette stå fremme til en hver tid, kreves det gode løsninger og nok plass.

Plass nok

Ordensgang. Say no more. (skjønt det ser ikke slik ut hele tiden...)

Ordensgang. Say no more (skjønt det ser ikke slik ut hele tiden…)

Da vi skulle bygge nytt hus, tenkte jeg mye på praktiske detaljer i gangen ettersom jeg aldri har bodd et sted der jeg har følt at denne delen av huset har fungert særlig bra. Først av alt har jeg irritert meg over manglende plass, men ikke minst har jeg savnet møbler som har fungert optimalt for dette området. Med nytt hus så jeg muligheten for å starte med blanke ark drømte jeg om å skape et system som både skulle fungere praktisk, men som også skulle passe til resten av husets interiør. Etter nøye planlegging og undersøkelser, synes jeg vi har fått på plass flere løsninger og som fungerer bra og endte til slutt opp med å få en møbelsnekker til å bygge det vi trengte av skuffer og hyller. Det kostet litt, men ikke mer enn en garderobeløsning fra for eksempel HTH og fordelen var at nå fikk vi noe som var tilpasset vår gang bygget av samme materialene som trappen.

Materialvalg

Det er viktig med riktig materialvalg for entreen. Akkurat som på bad og kjøkken er det viktig å tenke på at dette er et område som er utsatt for mye slitasje og vann/søle. Det er derfor ikke så smart å legge tregulvet i yttergangen. Gjennomfargede fliser eller naturstein er trygge valg på gulvet, men også linoleum og slipt betong fungerer godt i en gang. Har man tregulv eller parkett, bør dette beskyttes med en solid gulvmatte hvor vannet ikke trenger igjennom og ødelegger treverket. Da er det er praktisk at disse er store og enkle å rengjøre. Det samme gjelder egentlig for veggene, velg en maling som tåler en vask.

Det er som regel få gang og entremøbler å velge mellom i de store varehusene, man må derfor være litt kreative og kanskje prøve ut møbler som er tenkt til andre rom. Kjøkkenskuffer og skap fungerer veldig bra også i entreen.

Det er som regel få gang- og entremøbler å velge mellom i de store varehusene, man må derfor være litt kreative og kanskje prøve ut møbler som er tenkt til andre rom. Kjøkkenskuffer og skap fungerer veldig bra også i entreen.

I tillegg bygges de fleste nye hus med gipsvegger, da er det vesentlig å legge inn forsterkninger som OSB-plater bak, ingenting er så irriterende som knagger og hyller som løsner fra festet i veggen. Tenkt også over hvilken maling du velger i disse områdene da det lett blir ganske mye flekker og gris også på veggen så malingen bør være av en type som lett kan vaskes på uten at det lager skjolder.

Foruten å tenke over materialvalget i gangen synes jeg vi må forsøke å tilføre noen personlige momenter som viser hvem man er. Selv om gangen skal være praktisk trenger den ikke å være kjedelig, pynt litt og få den til å passe til resten av boligen.

For at barn og voksne ikke skal fristes til å slenge fra seg alt rett innenfor inngangsdøren, må det være enkelt å henge dette opp. Helst bør knaggene være så nær ytterdøren som mulig og plasseres slik at bana enkelt kan nå opp.

For at barn og voksne ikke skal fristes til å slenge fra seg alt rett innenfor inngangsdøren, må det være enkelt å henge dette opp. Helst bør knaggene være så nær ytterdøren som mulig og plasseres slik at bana enkelt kan nå opp.

Riktig høyde

Et godt råd for å utnytte plassen er å møblere i høyden. Skap og hyller kan med fordel fortsette helt opp til taket. Forsøk å få ting opp fra gulvet, utnytt veggene med hengeplass for yttertøy og plasser det som ikke brukes så ofte i skap opp under taket. Pass bare på at barna kan rekke opp til jakkenaggene slik at de klarer å henge disse opp uten hjelp.

I tillegg kan det være praktisk med en liten hylle eller skuff for nøkler og post i nærheten av døren slik at dette ikke blir liggende og slenge. Å få et system der hver ting har sin faste plass, minsker kaosfølelsen. Er det trangt om plassen, forsøk å rydde bort det tøyet som ikke brukes daglig. Alt av store dunjakker og regntøy trenger kanskje ikke å henge fremme hele tiden, da kan det også hende det blir plass for gjestenes klær.

En entrè som fungerer

Har man et praktisk system som er tilpasset barns høyde, kan de være med å opprettholde orden og systemene for gangen din også.

Har man et praktisk system som er tilpasset barns høyde, kan de være med å opprettholde orden og systemene for gangen din også.

Innenfor ytterdøren i gangen vår har både Fillip og Milla plass til å ta av støvlene og regnbuksen på den store, sorte gummimatten. Knaggene under hattehyllen rekker de fint opp til og får hengt av seg jakkene uten hjelp fra voksne. Trenger de å sette seg ned for å knyte skoen, kan de hvile seg på benken som også fungerer som skohylle. Endelig fungerer etreen vår. Med litt planlegging kan også du skape en yttergang som er mer en bare en trang tunnel av yttertøy på vei til døren.

Tips for entreen:

 • Se hele huset i en sammenheng, forsøk å få gangen til å matche resten av huset
 • Velg materialer med kvaliteter som egner seg til formålet
 • Utnytt høyden i rommet
 • bruk en stor dørmatte i plast el lignende som lett kan rengjøres
 • Få plass til en benk, gjerne med oppbevaringsplass under
 • Sørg for at det er knagger for yttertøy også i høyde for barna
 • Innred med personlige detaljer
 • Et speil på veggen, gjerne figurspeil
 • Lag systemer der hver ting har sin plass og rydd bort det du ikke bruker daglig
 • Bygger du nytt eller pusser opp, planlegg og sett av nok plass til en romslig entre
Sørg for nok av romslige skuffer og skap for oppbevaring av luer, votter og annet yttertøy.

Sørg for nok av romslige skuffer og skap for oppbevaring av luer, votter og annet yttertøy.

Det kan være utfordrende å finne gode møbler til entren. For oss ble løsningen å få en møbelsnekker til å bygge møblene vi trengte basert på mine tegninger. Det beste med det var at da fikk vi noe som passet perfekt der det skulle stå og som bygget i materialer som vil tåle det bruket det var ment for.

Det kan være utfordrende å finne gode møbler til entren. For oss ble løsningen å få en møbelsnekker til å bygge møblene vi trengte basert på mine tegninger. Det beste med det var at da fikk vi noe som passet perfekt der det skulle stå og som bygget i materialer som vil tåle det bruket det var ment for.

 

Merket med , , ,

30 tanker om “System på gang

 1. cecilie sier:

  Hei! Så fin gang! Er den hvite kommoden også laget av en møbelsnekker..?

 2. Anna sier:

  Hvilken matte ved inngangen er det dere har? Hørtes genialt ut med å bare kunne spyle den innimellom 🙂

  • lihi77 sier:

   Hei Anna! Ser du og Ingunn spør om det samme. Tingbutikkene fører dette merket, og den kan bestilles i mange farger og størrelser. Materialet er det samme og kan klippes til ønsket størrelse i tillegg til å spyles fri for skitt! Veldig praktisk =)

   • Siggi sier:

    Hei. Nydelig gang og veldig smart løsning. Er det Mette Ditmer matter du har? Finner ikke ensfargede matter på hennes hjemmeside 🙂

   • lihi77 sier:

    Hei igjen Siggi og takk for spørsmål! JA, det er Mette Ditmer matter jeg har i gangen. En stor str som jeg har klippet til for å passe i alle krinkler og kroker =)

 3. Ingunn stoknes sier:

  Hei, Hilde hvor har du kjøpt den luddige gummimatten? Fin artikkel og veldig smart og fin gang😊

 4. lihi77 sier:

  Hei Ingunn og tusen takk for kjempehyggelig kommentar =)

  Matten kjøpte jeg på Glassmagasinet i Oslo, men Tingbutikkene fører også dette merket. Husker ikke helt hva merket heter, men spør dem der. De har gjerne ikke så store størrelser i butikken, men dette kan de bestille inn til deg i den str du ønsker. Det er veldig greit å klippe den til hvis den skal passe i litt skjeve hjørner ol. Rakner ikke siden den er i plast.

  Lykke til!

 5. Lina sier:

  Hei! For et flott hus! Vi er i gang med å bygge selv, og lurer derfor på hvor dere har bestilt inngangsdøren deres? Akkurat sånn jeg vil ha 🙂

 6. kristine skådel sier:

  Hei igjen😊 hvor breie er gulvlistene dere har fra gulv og opp og fra veggen og ut?:)

 7. lihi77 sier:

  Litt usikker Kristine, men tror disse har en standardstørrelse. ca en sc tykke g 5 cm høye

 8. Fride sier:

  Hei
  hvilken farge har du på veggene i gangen?

  • lihi77 sier:

   Hei igjen Fride! Farge på veggene i gangen er hvite, mens garderobenisjen og veggen langs trappen er malt i en nøytral mellomgrå farge: S 4500-n

 9. Marit sier:

  Hei:) Kan jeg spørre hvor dørmatten er fra? Er den helt tett?
  Så inspirerende å følge dere, midt i husbygging.
  Mvh marit

 10. Jon Magnus sier:

  Hei! Hva slags materiale er det i benken i gangen?

 11. Aasne sier:

  Hei! Tusen takk for inspirerende blogg med smarte og flotte løsninger!! Kan du hjelpe meg med hva hyllene med knaggene heter, og hvor har du evt fått tak i disse?

  • lihi77 sier:

   Hei igjen og takk for kommentar. Hyllen med knaggene har jeg tegnet selv og fått bygget av en møbelsnekker. Knaggene har jeg kjøpt på nettet – de er samme type som brukes i barnehager og skoler, veldig solide og praktiske =)

 12. […] med overtøjet og kommode i et indhak har jeg fundet her. Selvom tøjet ikke er skjult tror jeg det vil fungerer, da gangen som sagt er smal, og man derfor […]

 13. Martine sier:

  Hei!

  Jeg vil så gjerne vite hvor det sekskantede speilet i gangen deres er fra? Var veldig kult…! Hadde passet perfekt i vår nye gang. 🙂

  Martine

 14. martineogolav sier:

  Hei!

  Jeg vil så veldig gjerne vite hvor det sekskantede speilet i gangen deres er fra? Hadde passet helt perfekt i vår nye gang… 🙂

  Martine

 15. Cecilie sier:

  Hei. Den hvite benken med skuffer i….kan du fortelle litt om hvordan du har fått laget den? Leverandør ol. Veldig fin og akkurat en slik jeg vil ha i min gang 🙂 Men jeg er dessverre ikke så kreativ 😉

 16. Christine sier:

  Hei!
  Skulle gjerne likt å vite hva eller hvilket produkt dere har benyttet som hattehylle/skohylle i innhakket. Løsningen deres inspirerer!
  Christine

 17. Elin Dahle Herjehagen sier:

  Hei! Så fint! Hva er skobenken laget av?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: